EHBO Museum

Hartelijk welkom in ons museum, wij leiden je graag rond in onze historie doormiddel van een voorstelling van oud & nieuw. Scrol naar beneden voor een totaal overzicht van alle foto’s + uitleg. 

Klik hier voor het museum boek

Navo – alfabet;
 
Het NAVO alfabet is niet iets wat in de basis EHBO voorkomt, maar wat sinds de invoering Veldnorm Evenementenzorg (2022) door CAT 2&3 EHBO-ers wordt gebruikt. 
 
Wat is het NAVO alfabet?
Het NAVO-spellingsalfabet, NAVO-alfabet, ICAO-alfabet of International Radiotelephony Spelling Alphabet is een spelalfabet. De functie van een spelalfabet is om belangrijke delen van gesproken boodschappen foutloos te kunnen spellen en verstaan, ook bij slechtere radio- of telefoonverbindingen, en ook als gesprekspartners niet dezelfde tongval of hetzelfde dialect hebben. Het NAVO-alfabet maakt het zelfs mogelijk om gesproken boodschappen uit te wisselen tussen mensen die niet dezelfde uitspraak hebben, bijvoorbeeld omdat ze elkaars taal slecht of niet spreken.
Het NAVO-alfabet heeft niet alleen woorden voor letters, maar ook voor cijfers.
Het is geen fonetisch alfabet, ook al wordt het wel zo genoemd.
Het doel van het alfabet is niet dat de letter- en cijferwoorden door iedereen op exact dezelfde manier uitgesproken worden. Het doel gaat niet verder dan het voorkomen van verwarring over de gespelde letters en cijfers.
 
Waarom wordt het binnen de EHBO gebruikt? 
 
Het doel is om verwarring te voorkomen bij het spellen van letters. 
Professionele hulpverlening zoals ambulancepersoneel gebruikt onderling dit alfabet om verwarring te voorkomen tijdens de overdracht. 
Van een CAT 2&3 evenementen hulpverlener wordt verwacht dat hij/zij een goede en duidelijke overdracht kan geven naar ambulancepersoneel of 112, hierbij is kennis van het NAVO-alfabet noodzakelijk. 
 
Wat is het NAVO-alfabet?
A Alfa 
B Bravo 
C Charlie
D Delta
E Echo 
F Foxtrot 
G Golf 
H Hotel 
I India
J Juliett 
K Kilo 
L Lima
M Mike
N November 
O Oscar 
P Papa
Q Quebec 
R Romeo 
S Sierra
T Tango 
U Uniform 
V Victor 
W Wiskey 
X X-Ray 
Y Yankee
Z Zulu
1932: De uitvinding
De Amerikaanse elektrotechnicus William Kouwenhoven wordt gezien als de uitvinder van de defibrillator. Zijn beroemde publicatie, ‘The Effect of Alternating Electrical Currents on the Heart’, is nog steeds online terug te vinden.
De pop in het midden gebruiken EHBO’ers tijdens reanimatie lessen
Een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht. 
Dit lukt alleen als de patiënt bewusteloos is ten gevolge van bepaalde ritmestoornissen (ventrikelfibrilleren of ventrikeltachycardie zonder pols). Bij een normale geleiding kan het effect averechts zijn. Moderne defibrillatoren kunnen dit onderscheid echter zelf maken en zullen geen schok afgeven als het hart niet aan het ventrikelfibrilleren of in een ventrikeltachycardie is. De werking berust erop dat door de geforceerde ontlading door het hart heen alle spiercellen tegelijk worden gedepolariseerd, waarna ze allemaal ook even tegelijk refractair zijn, zodat de normale regelmechanismen de kans krijgen zich weer te doen gelden.

De draagbare versie van de defibrillator werd rond 1965 uitgevonden door Frank Pantridge in Belfast (NI)

Pantridge’s defibrillator had eerst nog een getrainde hulpverlener nodig om de schokprocedure uit te voeren. Aan het eind van de jaren zeventig werd de eerste hulp-kit ontwikkeld als de eerste echt geautomatiseerde externe defibrillator die voor het publiek was ontworpen. De principes van ABC-beoordeling en een menselijke stem die instructies doorgeeft, hielpen omstanders te reageren op een plotselinge hartgebeurtenis terwijl ze wachtten tot de eerste hulpverleners ter plaatse waren. Veel van de vroege uitvindingen in de vroege AED’s maken nog steeds deel uit van de huidige generatie AED’s, hoewel sommige uitvindingen, zoals de luchtweg-elektrode, niet meer worden gebruikt.

 

In 1964 zag de isolatiedeken het licht als een essentieel hulpmiddel voor ruimtevaart, maar vandaag schittert het in ons EHBO-museum als een meesterwerk van warmtebehoud in noodsituaties. Deze deken is niet slechts een lapje folie; het is een levensreddende technologische triomf.
 
Gemaakt van reflecterend polyester met een dunne laag aluminium, weerspiegelt de isolatiedeken de lichaamswarmte terug naar de drager, wat cruciaal is bij het voorkomen van onderkoeling. In de EHBO-wereld is het als een isolerende cocon, waarin de warmte wordt vastgehouden en bescherming wordt geboden tegen de elementen.
 
De compacte vorm maakt het een onmisbaar onderdeel van elke EHBO-kit. Of het nu wordt gebruikt bij outdoor activiteiten, ongevallen of na natuurrampen, de isolatiedeken biedt comfort en overlevingskansen.

Het Oranje Kruis boekje 

Druk 1 t/m druk 28

Geschiedenis Het Oranje Kruis

De Koninklijke Nationale Bond voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken ‘Het Oranje Kruis’ werd in 1909 opgericht op initiatief van ZKH-prins Hendrik. Het viel de echtgenoot van koningin Wilhelmina op dat bij de watersnoodramp in 1906 en het vergaan van de veerboot ss Berlin bij Hoek van Holland krap een jaar later, de effectiviteit van de hulpverlening verre van optimaal was. Dit kwam volgens de prins voornamelijk door een gebrek aan goede kennis en coördinatie. Er diende nauwere samenwerking te komen tussen de verschillende organisaties op het gebied van reddingwezen en eerstehulpverlening.

Samen met onder andere dr. Cornelis Johannes Mijnlieff, doctor in de geneeskunde en gepromoveerd op het onderwerp Eerste Hulp bij Ongelukken, werd in de wintermaanden van 1908 veel werk verzet om dit doel te verwezenlijken. Tijdens de formele oprichtingsvergadering in de zomer van 1909 werd in het Koninklijk Paleis te Den Haag de Nationale Bond voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken ‘Het Oranje Kruis’ een feit. Hierbij waren enkele tientallen organisaties aanwezig. Nederland werd met de oprichting het eerste land ter wereld met een nationale organisatie voor EHBO. Twee jaar later, in 1911, kreeg Het Oranje Kruis toestemming van H.M.-koningin Wilhelmina het predicaat ‘Koninklijk’ te voeren.

In de 21ste eeuw ging Het Oranje Kruis over van bond van verenigingen naar een onafhankelijke stichting die zich ontwikkelde tot dé autoriteit op het gebied van eerstehulpverlening door leken in Nederland. De missie: ‘Het stimuleren, faciliteren, coördineren en richting geven aan eerste hulp door leken in Nederland om daarmee gezondheidsschade te beperken’. Onafhankelijke toetsing bij EHBO-opleidingen werd een van de belangrijkste middelen om dit doel te bereiken.

Meer dan een eeuw na haar oprichting zijn ruim 300.000 Nederlanders in het bezit van een geldig certificaat van Het Oranje Kruis, behaald bij één van de ruim 2000 aangesloten EHBO-opleiders. De stichting blijft zich inzetten voor verdere verspreiding van EHBO-kennis. Want hoe meer mensen goede EHBO kunnen verlenen, hoe veiliger Nederland wordt. De belangrijkste slogan is daarbij ‘Je moet het wel écht kunnen!’.

Voorwoord in de eerste druk

Verbandscharen.

Scharen zijn er in veel soorten en maten, het knippen van verband, kleding maar ook autogordels is geen klusje voor een gewone schaar. Een schaar heeft van oudsher scherpe punten, iets wat in de EHBO wereld niet zo fijn is, je knipt bijna altijd op de huid van een slachtoffer.
Tijd om iets te verzinnen wat veiliger is dan een gewone schaar, iets met een botte punt en een platte onderkant.
Een verbandschaar wordt ook vaak een Listerschaar genoemd. De Listerschaar, genoemd naar de uitvinder de arts Baron Joseph Lister (1827-1912), is de klassieke verbandschaar.

Tegenwoordig heb je, in de doorsnee EHBO koffer, als gewone Lister schaar vaak gezelschap van een traumaschaar, geschikt voor verband én kleding, een scherpe verbandschaar voor het wegknippen van huid rondom een blaar en soms ook een gewone schaar

EHBO Uniform: 
 
Op de foto ziet u rechts het oude uniform van EHBO afd. Dussen wat voorheen ingezet werd bij evenementen, en nu nog steeds bij evenementen waar er mogelijk Drank & Drugs slachtoffers worden verwacht, maar dan zonder het gele hesje.
Dit omdat de felle kleuren van het nieuwe uniform voor onrust kunnen zorgen bij dit soort slachtoffers. 
Om als EHBO’er goed en veilig werk te kunnen leveren, is het van belang om over goede EHBO kleding te beschikken. 

Wanneer draag je EHBO kleding?
Wanneer je aan het werk bent als EHBO’er is het van belang dat je EHBO kleding draagt. Vaak zijn EHBO’ers aanwezig bij evenementen, klein of groot. Dit kan dus zijn bij festivals, grote of kleine bedrijfsfeesten of sportevenementen. De EHBO kleding wordt alleen gedragen wanneer je actief aan het werk bent als EHBO’er.

Waarom is een uniform belangrijk?
EHBO kleding is om verschillende redenen erg belangrijk om te dragen. Zo is het van belang dat personen die jouw hulp nodig hebben je kunnen herkennen door de EHBO kleding. De kleding is vaak voorzien van geheel of gedeeltelijk felle kleuren, wat direct opvalt. 
Daarnaast is er sprake van reflecterend materiaal wat de zichtbaarheid op straat vergroot, dit is zowel voor de veiligheid van de EHBO-er als voor het slachtoffer.

Verbandtassen, tegenwoordig steeds meer in de vorm van een rugzak, zodat tijdens evenementen snel verplaatst kan worden. Nummer 1 is nu in het bezit van onze leden voor de huis tuin en keuken EHBO Nummer 2 incl. originele vulling is van 1978. Nummer 3 is een handige broodtrommel/ verbanddoos voor onderweg. Nummer 4 is de eerste koffer die gebruikt werd binnen de vereniging. Nummer 5 is de huidige evenementen rugzak. Nummer 6 is een CAT2&3 evenemententas incl. meetmiddelen.

Geschiedenis van de Afd Dussen
Opgericht in 1952 
Van in 1963 alles in een schrift tot 2024 alles in de cloud
1 is een tinnen bord ter ere van het 50 jarig bestaan

Drukverbanden veranderen door de jaren heen, van prachtige kunstwerken met rode randjes én met watten eronder naar “simpel” eromheen draaien conform de 28e druk

Voorheen waren vette watten een vaste waarde in je tas, in de 28e druk rollen we een drukverband zonder watten. 

Diverse verbandmiddelen evalueren door de tijd, het snelverband is daar een mooi voorbeeld van.